De nieuwste onderneming

Electrische voertuigen als voorbeeld case voor de sturing van stroom

1) De toekomst van stroom zit hem in opslag en sturing (wanneer gebruik je stroom wel en wanneer juist niet) aangezien het opwekken van stroom door middel van zonnepanelen inmiddels goedkoper is dan door olie, aardgas en kolen opgewekte stroom. Dat is nog een enorm omslag maar de vooruitzichten zijn ronduit positief. 

Op een wereldwijde hackaton in december 2022 zijn we met een team ITers tweede geworden door een oplossing voor de sturing van stroomverbruik te bedenken.

Hier zijn vele bedrijven al jaren mee bezig en dat dit oplossingen gaat opleveren is zeker. Ook wat betreft de opslag van stroom zullen er de komende jaren oplossingen zoals zoutwater accu's gaan komen.

 

2) Op vele plekken in de wereld is er een tekort aan water waar door middel van het onttrekken van water uit lucht wat aan te doen is. Dat kost veel stroom die echter weer geleverd kan worden door zonnepanelen. De eenvoudigste oplossing is het plaatsen van zonnepanelen op een locatie met een netwerkaansluiting met daarop aan gesloten een luchtontvochtiger met een tijdklok zodat de luchtontvochtiger alleen functioneert als de zon schijnt. Eind 2023 hoop ik twee proef opstellingen te installeren op het Canarisch eiland Fuerteventura dat semi aride is.

Deze proefopstellingen zijn allebei mislukt in die zin dat ze veel minder opwekken qua water dan gewenst. Op zoek naar de volgende, betere oplossing!


 3) Als nieuwste nieuwe onderneming werk ik aan een octrooi dat op afstand bestuurbare werkschakelaars zo kan instellen dat de stroom bij een negatieve terug lever vergoeding (dus dat je moet betalen als je stroom levert) voorkomt. natuurlijk voorkomt een dergelijke oplossing ook netcongestie in meer of mindere mate. In combinatie met 1) zou dit enorm veel potentieel hebben denk ik maar eerst maar eens dat octrooi.