Tips

Maak metingen en onderzoek de structuur waar u zonnepanelen op wilt leggen. Hierdoor is het makkelijker om een overzicht te krijgen van de mogelijkheden en kunt u ideeën krijgen over hoe u de zonnepanelen wilt plaatsen.





Bezoek de website www.zonatlas.nl. Op deze website kunt u berekeningen maken over uw dakstructuur en krijgt u een indruk over de mogelijkheden, en de welke vormgeving van zonnepanelen het beste rendement voor u oplevert.





Verdiep u in het installeren van zonnepanelen. Veel informatie kunt u op het internet vinden over het aanschaffen, plaatsen en aansluiten van zonnepanelen.







Overleg met uw buren. Een gezamenlijke overstap naar zonne-energie biedt vaak mogelijkheden om de investering te minimaliseren en vereenvoudigd het installeren van de zonnepanelen. Daarbij vergroot dit de samenwerking, waardoor u hulp aan elkaar kunt bieden bij het installeren.



Sommige energieleveranciers lezen maandelijks uw meter uit zodat stroom per maand gesaldeerd wordt. In de zomer krijgt u dan geld terug voor de kilowatts die u levert maar in de winter moet u bijkopen tegen fors hogere tarieven. Zoek een andere elektriciteit leverancier of zet uw energie meter op "1 x per jaar uitlezen" zodat de elektriciteit per jaar verrekend wordt.





Wilt u echt alles zelf doen kies dan voor "aangeperste MC4 stekkers" (!) of verdiep u zeer grondig i.v.m. het risico dat onjuist geplaatste MC4 stekkers met zich mee kunnen brengen.





Onderzoek financiële regelingen voor het aanleggen van zonnepanelen in uw buurt. Vele gemeentes bieden duurzaamheidsleningen en subsidies.





Bezoek de website www.stralendgroen.nl (of een andere leverancier) voor een overzicht van de soorten zonnepanelen. Op de site van stralendgroen vindt u verschillende soorten zonnepanelen voor platte daken, dakpan daken en andere structuren. Daarnaast krijgt u een overzicht over de soorten omvormers. Probeer ook eens een "compleet systeem" samen te stellen om een indruk te krijgen van wat er allemaal nodig is.





Mocht u zelfstandig zonnepanelen willen aanleggen wees dan kritisch op tweedehands zonnepanelen. Deze zijn soms beschadigd of ouderwets, waardoor ze een beperkt rendement hebben, en daarom minder energie opleveren. Heeft u veel ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen dan kan dit weer een prima oplossing zijn.




Vraag om advies als u geen oplossing of plan kunt maken. U kunt altijd contact met mij nemen voor advies. Dan help ik u door het bieden van mogelijkheden en het opstellen van een plan.





De ervaring leert dat als mensen door hebben hoe goedkoop stroom wordt als je zelf zonnepanalen hebt mensen hun huis verder gaan "elektrificeren" bijvoorbeeld door hun huis door middel van airco's te gaan verwarmen. Houdt dus rekening met een toekomstig stijgend stroom verbruik in de toekomst als u een installatie overweegt.